Eindhoven Gaan eten Streetfood Surinaams Surinaams-Javaans

Roti-, sambal- & chutneyhemel in Eindhoven

2 februari 2017
Share

Lieve mensen! Mooncake gaat bij deze nationaal! Simpelweg omdat er ook interessante, culinaire ontwikkelingen buiten Amsterdam bestaan (ja, ja, vrienden, dat is echt zo!).

Toen ik net 18 was ontvluchtte ik Eindhoven omdat ik in Amsterdam lekkerder eten vond en helemaal los kon met zangworkshops, optredens, voorstellingen, concerten enz. Tot dan toe had ik me in Eindhoven vermaakt met af en toe een bara met kerrie of een doos baklava van de Turkse supermarkt. Spekkoek van de oma van een vriendin. Cornes de gazelles? Nog nooit van gehoord. Oh en broodjes bapao at ik ook vaak (wel van de toko). Met zo’n rode stip erop voor rund of een groene voor kip. Eenmaal in Amsterdam aangekomen, deed ik me al gauw te buiten aan Indonesische rijsttafels, schotels volgepakt met dim sum in combinatie met van die lage glaasjes sake, stukken luchtige maar gifgroene sponscake, wontonsoepen en broodjes pom en hete kip. Het hek was nogal van de dam.

Inmiddels speelt zich in Eindhoven een boeiende ontwikkeling af op dit gebied. Door de emancipatie van verschillende culturen die er al langer leefden, de ontwikkeling van de high tech industrie en daarmee de aanwas van expats voor bedrijven als ASML en Philips is de eetcultuur in Eindhoven vooral de afgelopen 5-10 jaar best wel veranderd. Zo kan je er tegenwoordig heel erg lekker Indiaas en Perzisch eten en lijkt het erop dat je er meer Afghaanse restaurants hebt dan in Amsterdam. Hierover later meer. In deze post bijt ik het spits af met een heerlijke Javaans-Surinaamse rotiwinkel & broodjesbar aan de Eindhovense Kruisstraat die inmiddels al bijna 20 jaar meedraait. Langzaam maar zeker werden ook de geboren en getogen Eindhovenaren verslaafd aan het eten daar en de shop is dan ook niet meer weg te denken uit de allergekste stad van Nederland (*zucht*) :-).

Stap daar binnen en je ziet dit:

rotishop_mooncake

Een etalage waar ze in Amsterdam, waar je over de rotirollen struikelt, hun nek 180 graden voor zullen draaien.

De samballen e.a. sausjes staan klaar om over je gerecht heen gegoten te worden:

rotishop_mooncake

Een rijkelijk gevulde vitrine met supervers eten. Ik heb me laten vertellen dat ze alles elke dag vers maken:

rotishop_mooncake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vanuit een helikopterview:

rotishop_mooncake

Garnaaltjes in drie kleuren: gestoofd in Hoi-sin, kerrie en pikante tomaat. Daar kun je bijvoorbeeld broodjes mee laten beleggen:

rotishop_mooncake

Of je bestelt roti. Naast dat je kan kiezen uit roti met kip (filet of aan ’t bot), lam, garnalen, zalm, tilapia, makreel, rund en vegetarisch kun je ook kiezen of je ‘m bijv. Javaans wil.

Dit was heeele malse kipfilet met knapperige boontjes en kerrieaardappel met een rotiplaat. En in het midden een potje goddelijke piccalilly sambal, m’n lievelings aller tijden!

rotishop_mooncake

Glaasje dawet erbij (kokosmelkdrank met rozensiroop waar je natuurlijk wel een beetje van gaat stuiteren). Of huisgemaakt gemberbier (flesjes met oranje dop):

rotishop_mooncake

Als je een brug verder wil dan ga je voor een gerecht met gebakken vis. Eet maar op met je handen. Dat is gewoon beterder. Makreel, zalm, met een heerlijke saus gemarineerd en daarna gebakken:

rotishop_mooncake

rotishop_mooncake

En kijk die bergen nasi en bami! Toen ik daar was blonken de korrels en slierten van de versheid!

rotishop_mooncake

Dit hieronder is nangka oftewel jackfruit en zo’n apparaat als deze weegt tientallen kilo’s:

rotishop_mooncake

Kluiven:

rotishop_mooncake

Ik weet dus even niet wat dit is hieronder. Best erg. Want ik ben Foodblogger van het Jaar en het is mijn enige taak in het leven om te weten wat dit is…:-|

Anyone…?

rotishop_mooncake

Ook dat hebben ze nog:

rotishop_mooncake

Deze balletjes wil ik de volgende keer zeker proberen! Daar ontbeet ik mee tijdens mijn trip in Lissabon. (Schreef ik trouwens eerder een aanlokkelijke post over die je hier vindt).

rotishop_mooncake

Vruchtjes in een zakje. Probeer maar. Is lekker.

rotishop_mooncake

En dan nu! Een soort van bonusonderdeel van de vitrine! Het deel met allerlei verschillende samballen en chutneys, allemaal huisgemaakt!!

rotishop_mooncake

Yaaayyyyy!!!!

rotishop_mooncake

Dit is birambi trouwens:

rotishop_mooncake

Of misschien wist je dat allang. Of doe je nu alsof je dat allang wist.

Als je niet weet welke sambal je moet kiezen voor in je koelkast, doe dan die picalilly. Die is zoet, zuur, zout, pittig – he’s got it all! Je kan ook voor de lichtgele variant gaan – gemaakt van gepureerde madame Jeanettes. Dan wens ik je veel succes. Tenzij je een yogi bent die elke ochtend een rauwe, groene peper eet, zeg ik je dit: wees voorzichtig. Ga niet stoer doen. Het is geen ketchup. Je kan voor je uit staren alsof het je niets doet maar de zweetdruppels op je slapen en bovenlip verraden dat je het niet trekt. Hahaha.

Einde:

rotishop_mooncake

Rotishop 

 • Kruisstraat 106 | 5612 CL Eindhoven
 • 040-2460531 | 06-52174571 | 06-53900116
 • Open: ma t/m do en za van 11 – 21u | vrij van 11 – 22u | zon- en feestdagen 15 – 21u

Zo ziet het er van buiten uit. Deze foto heb ik van Google gejat. Dat kan eigenlijk echt niet maar door een hormone take over vergat ik de buitenkant te fotograferen. Soit. Pak me maar op. Klaag me maar aan. Daag me voor ’t gerecht. Jullie weten in ieder geval waar jullie naartoe moeten:

<foto verwijderd>

 

Tags
RELATED POSTS
3 Reacties
 1. Beantwoorden

  Drumles Den Haag

  29 juli 2017

  Owww die chutneys!! Ik krijg er spontaan water van in mijn mond. Ik heb een potje birambi chutney vam de toko en die is echt heerlijk!!

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   30 juli 2017

   Jaaa, heerlijk zijn ze! In mijn koelkast staat ook nog een voorraadje :-).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.

ConvertKit Form